Billentyűtrükkök

0
1552
views

Valószínű minden nap használod a számítógép billentyűzetét – más néven “klaviatúrát”-, ám egész biztos vagyok benne, hogy nem ismered még minden billentyű funkcióját. Bevallom, néha még nekem is okoz meglepetéseket, mikor örömmel fedezek fel egy új funkciót vagy kombinációt.

Ebben a leckében igyekszem egy elég teljes körű képet adni az egyes billentyűk elhelyezkedéséről, funkcióiról. Ne aggódj, ha elsőre mindent nem tudsz megjegyezni, a leckék során vissza fognak köszönni többször is.

Tételezzük fel, hogy alapvetően írni tudsz billentyűzettel, tehát a betűket már megtalálod, hiszen ide is valahogy eljutottál 🙂

Most nézz rá a billentyűzetedre. Remélem magyar billentyűzeted van, mert azt fogom bemutatni. (Más nyelvű b. is hasonlóan működik, ha jól van beállítva, viszont szükséges lehet egyes billentyűk átmatricázása a könnyebb használat érdekében.)

 

A billentyűzet részei

  1. alfanumerikus billentyűk
  2. vezérlő és a kurzorvezérlő billentyűk
  3. jelentésmódosító billentyűk
  4. numerikus billentyűk
  5. funkcióbillentyűk

 

Alfanumerikus billentyűk

A billentyűket csoportokba rendezve láthatod. Kb. középen helyezkednek el az ú.n. alfanumerikus billentyűk, melyekkel  betűket, számokat és különböző írásjeleket, valamint szóközt (a hosszú üres Space (ejtsd: szpész) gombbal) vihetünk be a számítógépbe. Ezek elhelyezkedése hasonlít a régi írógépekére.

Vezérlő és a kurzorvezérlő billentyűk

Parancsbillentyűk

A kurzor- és egyéb vezérlő billentyűket többnyire jobb oldalán látod. Kivétel ezek közül az ú.n. parancsbillentyűk, melyeket az alfanumerikus részen találsz:

 

Enter – Ha lenyomjuk, akkor kezdi a számítógép a beírt parancsot végrehajtja. Szövegszerkesztő esetében új bekezdés keletkezik. Funkciója megegyezik a numerikus részen találhatóével, csupán kényelmi funkcióból van belőle kettő.

Programoknál ha ki van jelölve egy gomb, amire amúgy kattintanánk, nyomhatunk helyette Entert. Tab-bal lépkedhetünk a gombok közt.

Tab  – (tabulátor – oda-vissza mutató nyilakkal is jelölik): Ha lenyomjuk, akkor a kurzor a beállítás szerint több karaktert vagy egységet (pl. űrlap rubrikát, táblázatban cellát) ugrik, illetve szövegszerkesztőben lehet a szöveget vele tabulálni (egy ponthoz igazítani).

Backspace (ejtsd: bekszpész, balra mutató nyíl): Ha lenyomjuk, akkor a kurzor törli a tőle balra álló karaktert.

 

További vezérlő billentyűk

 

Del / Delete (ejtsd: dilit) Ha lenyomjuk, akkor a kurzor törli a tőle jobbra álló karaktert, ellentétben a Backspace-szel, ami a tőle balra állót törli.

Ins / Insert –(ejtsd: inzert) Ez a billentyű a szövegbe való beszúrási vagy a szöveg felülírási mód között vált. Személy szerint nagyon megijedtem és ideges lettem, amikor először véletlenül megnyomtam és átírtam a szövegem beszúrás helyett 🙂

ESC – (Escape,ejtsd:iszkép)=menekülés, kilépés,) Ha lenyomjuk az ESC gombot, akkor általában az éppen futó programfolyamat megáll. Böngészőben is az adott oldal betöltésé leállíthatjuk vele. Mezei számítógép felhasználóknak ritkán kell.

PrintScrn – (printscreen, ejtsd: printszkrin) Ha lenyomjuk, akkor a képernyő tartalma a vágólapra kerül, így le tudjuk másolni. Hasznos!

Scroll Lock – (ejtsd: szkrollok) kapcsolóbillentyű, programfutást(programműködést) lehet vele megállítani. Mezei számítógép felhasználóknak ritkán kell.

Pause/Break – (ejtsd: paóz/brék) egy elindított programot lehet vele ideiglenesen vagy véglegesen megállítani. Mezei számítógép felhasználóknak ritkán kell.

 

Lapozó billentyűk

 

Home – (ejtsd: hóm) Ha lenyomjuk, akkor a kurzor az adott egység elejére ugrik. Szövegszerkesztőben a sor elejére. Böngészőben a lap tetejére.

End – (ejtsd: end) Ha lenyomjuk, akkor a kurzor az adott egység végére ugrik. Szövegszerkesztőben a sor végére. Böngészőben a lap aljára.

PgUp – (page up ejtsd: pédzs áp, oldal fel) segítségével felfele lehet lapozni, pl. szövegszerkesztőben, böngészőben. Böngészőben kiváltója lehet a Shift+Space leütése.

PgDn – (page down ejtsd: pédzs dáun, oldal le) segítségével lefele lehet lapozni, pl. szövegszerkesztőben, böngészőben. Böngészőben kiváltója lehet a Space leütése.

 

Kurzorvezérlők

 

Nyilak – ha lenyomjuk őket, akkor a kurzor a jelölt irányba mozdul szövegszerkesztőben. Böngészőben a lapot tudjuk mozgatni, főleg fel/le (balra/jobbra ritkán lehet mozgatni a weboldalakat, kivéve, ha kis méretű ablakban nézzük)

 

Jelentésmódosító billentyűk

A jelentésmódosító billentyűk megnyomásukkal vagy folyamatos nyomva tartásukkal megváltoztathatjuk a többi billentyű segítségével bevihető adatokat, utasításokat. pl a Shift és egy alfanumerikus billentyű együttes megnyomásakor elérhetjük az ABC nagybetűit vagy a billentyűn lévő felső karaktert.

Shift – (ejtsd: sift) Váltóbillentyű. Ha betű billentyűvel együtt nyomjuk le akkor nagybetű lesz, pl. a-ból A lesz. Ha szám (felső sor, nem a jobboldali) billentyűkkel együtt nyomjuk le, akkor a billentyűn lévő felső jel jelenik meg, pl. 3-as esetén a + jel.

Ctrl – (Control) ejtsd: kontrol) Segédbillentyű. Ha vele egyszerre más billentyűket is lenyomunk, akkor más-más parancsot végez el a számítógép. Pl. Ctrl+x =a kijelölt objektumot kivágjuk és a vágólapra kerül.

Alt – (ejtsd: alt) Segédbillentyű. Más billentyűkkel együtt lenyomva tudjuk utasítani a számítógépet különböző parancsok végrehajtására. Pl. Alt F= szövegszerkesztőben legördül a fájl menü.

Alt Gr (ejtsd: altgéer) Segédbillentyű. Más billentyűkkel együtt lenyomva megjelenik az adott billentyű jobb alsó sarkában lévő jel.

Windows billentyű (ejtsd: vindovz) Ha lenyomjuk, akkor megjelenik a Start menü.

Caps Lock – (ejtsd: kepszlok) Ha lenyomjuk, akkor folyamatosan nagybetű jelenik meg. Újbóli megnyomással ismét kisbetű jelenik meg. Vigyázzunk használatával, mert a csupa nagybetűs írás “kiabálásnak”, agresszívnek hathat. Illetve gyakori hibalehetőség, ha véletlenül benyomjuk, mivel a gyakran használt A betű mellett található. Bosszúságot okozhat, ha pl. jelszavunkat nem fogadja el a rendszer, pedig jól írjuk be, csak éppen csupa nagybetűvel 🙂

 

Numerikus billentyűk

A numerikus billentyűket szintén jobb oldalon találod. Ellenőrizd, hogy ha lenyomod a NumLock nevű billentyűt, a hozzá tartozó LED világít -e. Ha igen, akkor számokat tudsz beírni velük, illetve mellettük az alapvető matematikai műveleteket végezheted el (összeadás: +, kivonás: -, szorzás: * , osztás: / ) Ha ez a LED nem világít, megváltozik a működésük. Ekkor kurzorvezérlő ill. lapozó funkciót vesznek fel, a számok alatti jelek mutatják, melyik mit fog jelenteni (megfejtésüket lásd feljebb).

 

Funkcióbillentyűk

A funkcióbillentyűket felül fogunk találni: F1-től F12-ig. mindig az adott programhatározza meg, milyen funkciójuk van. Én leggyakrabban ezek közül az F5-öt használom böngészőkben, mellyel frissíthetem az adott oldal tartalmát. A többiről később fogok írni.

Egyes laptop klaviatúrákon van egy bizonyos “Fn”, azaz function billentyű, ami általában be is van keretezve. Ennek a gombnak a benyomása mellett érhetők el olyan funkciók, melyek más billentyűkön is be vannak keretezve.

 

Billentyűkombinációk

 

Rengeteg plussz lehetőséget rejt a billentyűzet, ha egyszerre lenyomva több billentyűt használsz. Ez úgy fog kinézni, hogy először lenyomod és nyomva tartod a Ctrl, Shift vagy az Alt / AltGr billentyűk egyikét, majd lenyomsz közben még egy adott billentyűt.

Az egyes billentyűket nagy betűvel írom, de neked csak simán kisbetűként kell nyomnod. Zölddel fogom jelölni azokat a kombinációkat, amelyeket a leggyakrabban használok.

 

Shift+…

Shift+-szal fogom jelölni, ha a shift billentyűt kell lenyomva tartanod egy másik billentyű mellett.

Shift+bármelyik betű: az adott betű kapitális (nagybetűs) formáját adja.

Shift+jobbra/balra nyíl: a kurzortól jobbra/balra eső karaktert jelöli ki

Shift+Ctrl+jobbra/balra nyíl: a kurzortól jobbra/balra eső szót jelöli ki

Ctrl+…

Ctrl+-szal fogom jelölni, ha a control billentyűt kell lenyomva tartanod egy másik billentyű mellett.

Ctrl+C: MÁSOLÁS – a kijelölt szöveget másolja a vágólapra (tehát később beillesztheted valahova, amíg nem másolsz új dolgot)

Ctrl+V: BEILLESZTÉS – a kimásolt szöveget a vágólapról beilleszti a kurzor/kijelölés helyére

Ctrl+Shift+V: BEILLESZTÉS formázás nélkül – a kimásolt szöveget a vágólapról egyszerű szövegként beilleszti a kurzor/kijelölés helyére

Ctrl+S: MENTÉS – menti az adott programban az adatokat. Pl. ha írsz, rajzolsz…olyan programban, ami nem ment automatikusan (pl. Word, Excel, Paint)

Ctrl+A: MINDENT KIJELÖL – az adott oldal összes tartalmának kijelölése. (Utána másolhatod, kivághatod, vagy a már előzőleg kimásolt szöveget az összes helyére beillesztheted.)

Ctrl+X: KIVÁGÁS – a kijelölt szövegrész kivágása a helyéről, mely a vágólapra kerül, szóval utána beillesztheted máshova. Csak szövegszerkesztőknél működik.

Ctrl+F: KERESÉS – keresés az adott oldalon. Előugrik egy kereső ablak, ahova beírhatod a keresett  szövegrészt. Ki fogja jelölni a találatokat, melyeket léptethetsz is.

Ctrl+G: ugrás a következő keresési találatra (Ctrl+F után) ha Entert nyomunk, ugyanaz történik.

Ctrl+Shift+G vagy Shift+Enter: ugrás az előző keresési találatra

Ctrl+Z: VISSZAVONÁS – utolsó művelet visszavonása. Ismétlésével bizonyos pontig visszaléphetünk.

Ctrl+B: félkövér (vastag) betűt eredményez a kijelölésen szövegszerkesztőkben. Az angol bold, azaz feltűnő szóból ered. Gépelés közben is váltogathatjuk vele a betűstílust, valamint kijelölés után is.

Ctrl+Shift+B:  böngészőben könyvjelzősáv megjelenítése vagy elrejtése

Ctrl+H: az Előzmények oldal megnyitása böngészőben

Ctrl+J: a Letöltések oldal megnyitása böngészőben

Ctrl+I: dőlt betűt eredményez a kijelölésen szövegszerkesztőkben. Az angol italics, azaz dőlt betűk kifejezésből, ered. Gépelés közben is váltogathatjuk vele a betűstílust, valamint kijelölés után is.

Ctrl+U: aláhúzott betűket eredményez a kijelölésen szövegszerkesztőkben. Gépelés közben is váltogathatjuk vele a betűstílust, valamint kijelölés után is. Böngészőben az oldal forrásának megtekintése

Ctrl+T: böngészőben új fület nyit.

Ctrl+Shift+T: böngészőkben a legutóbb bezárt fület nyitja ki újra. Hasznos! Viszont inkognitó módban ne is próbáld, nem működik.

Ctrl+P: Nyomtatás

Ctrl+R: az aktuális böngészőoldal frissítése (ugyanezt tudja az F5 funkcióbillentyű is)

Ctrl+W: az aktuális böngészőfül bezárása

Ctrl+Shift+W: az aktuális böngészőablak bezárása

Ctrl+Y: utolsó művelet (pl. beillesztés, formázás) ismétlése. Szövegszerkesztőkben, excelben. Ctrl+Shift+Z is ugyanezt csinálja.

Ctrl+N: böngészőben új ablakot nyit. Általában új munkalapot

Ctrl+L: böngészőben a címsort kijelöli egyben. Hasznos, mert így biztos az egész linket tudjuk másolni és küldeni, nem marad ki semmi.

Ctrl+D: böngészőben az adott oldalt menti a könyvjelzők közé

Ctrl+Shift+D: az aktuális ablakban megnyitott összes oldal elmentése könyvjelzőként új mappába

Ctrl+O: Fájl megnyitása böngészőben. Az angol open szóból ered.

Ctrl+Tab: ha több lap van megnyitva egymás mellet ugyanabban az ablakban, ezek közt tudunk vele léptetni. Visszafele: Ctrl+Shift+Tab

Ctrl + Shift + Q billentyűparancs lenyomása (kétszer): Kijelentkezés a Google-fiókból

Ctrl + 1 – Ctrl+8: Ugrás az 1–8-as lapra a böngészőablakban

Ctrl + 9: Ugrás az ablak utolsó lapjára

Ctrl+Egérgörgő fel/le: Böngészőben nagyítás/kicsinyítés. Hasznos, ha nem látjuk rendesen az oldal tartalmát, nem tudjuk elolvasni a szöveget. Ugynez: Ctrl és +, Ctrl és –

Ctrl+0: a nagyítási helyzet alaphelyzetbe (100%) állítása

Ctrl+jobbra nyíl: ugrás a következő szó végére szövegszerkesztőben

Ctrl+balra nyíl: ugrás az előző szó elejére szövegszerkesztőben

Ctrl+Backspace: előző szó törlése szövegszerkesztőben

Ctrl+szóköz: Váltás az előzőleg használt billentyűzetnyelvre. Ha nem jól működnek a betűid, ezt nyomhattad meg 🙂

Ctrl + Shift + Szóköz: Váltás a beállított billentyűzetnyelvek között.

 

Alt+…

Alt+-szal fogom jelölni, ha a alt billentyűt kell lenyomva tartanod egy másik billentyű mellett.

Alt+Tab: a számítógépen megnyitott ablakok közt tudunk vele léptetni. Visszafele: Alt+Shift+Tab. Annyiszor nyomjuk meg az Alt mellett a Tab-ot, amíg el nem érünk a kívánt lapra. Ekkor engedjük el.

Alt+bal/jobb nyíl: böngészőben visszafelé/előrefelé léphetünk az oldal előzményeiben. Ez működik inkognitó módban is!

 

Gyakorlati példák

Mit akarok?

  • Másolás-Átlép másik ablakba-Beillesztés

Ctrl+C – Alt+Tab – Ctrl+V

  • Mindent Kijelöl-Másolás-Átlépés másik lapra-Beillesztés

Ctrl+A – Ctrl+C – Ctrl+Tab – Ctrl+V

  • Szó Másolás-Keresés-találatok közt léptetés

Duplakatt – Crtl+C – Ctrl+F – Ctrl+V – Enter…

  • Sor kijelölése-Vastagítás-Sorköz beszúrása elé

3xkatt / sor elejére/végére katt + Shift+bal/jobb nyíl – Ctrl+B – balra nyíl – Enter

Következő cikkSzagos kiállítás
Sziasztok! Palaics Eszter vagyok. Hobbimnak tekintem az ismeretterjesztést, és szeretném minél több emberrel megosztani, amit tudok - ezért hoztam létre ezt az oldalt.
MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here