Tudod-e, miért árt meg a zsíros étel? 

0
1752
views

Ha megárt egyáltalán. Ugyanis zsírra szükségünk van.

Valamikor bizonyára úgy kezdődött, hogy egy-egy falánk ember rosszul érezte magát a zsíros ételtől. Emiatt aztán lassanként elterjedt az a nézet, hogy a zsíros étel nem egészséges.
A szervezetünk úgy működik, hogy van egy saját ritmusa. Ahogy bekerül a gyomorba az ennivaló, vegyük most a zsírosat, azonnal küldi az emésztő enzimeket, az epehólyagban tartalékolt epét. Mennyi is van ott? Hát gondolom megsaccolja, mennyi legyen készenlétben, aztán ha kevésnek bizonyul, a máj iparkodik utánatermelni.
 
Ha valaki gyorsan eszik, nincs idő beadagolni a kellő mennyiségű epét, és ez görcsöt okozhat. Tehát nem a zsír a hibás, hanem a tempó. Teszem azt, hogy nem fal valaki, de többet eszik, mint illene, ekkor is megterheli az emésztőrendszerét.
 
Ami még megárt, az az undor, mert jó ideje már, hogy elterjedt az a nézet, hogy fujj, zsíros. A régi Főzőcske, de okosan is a zsírmentes ételekről szólt, de még a dietetikusok nagy része a mai napig a zsírmentes csirkét javasolja. Én a magam részéről, amikor gyenge volt az emésztésem, a csirkemell “megülte” a gyomromat, a szalonna viszont nem ártott meg, és a tarja szinte simogatta a gyomromat.
 
62 éves koromig semmi gondom nem volt az emésztésemmel, de attól kezdve észrevettem, hogy nem stimmel valami, kis idő múlva pedig súlyos tüneteket okozott az emésztési probléma. Két évembe tellett, hogy kikísérletezzem, mi az, ami gondot okoz, mi az, ami nem. Tehát elmondhatom, hogy gyógyult beteg vagyok, aki a legjobb orvos. Legalábbis önmaga számára. Vannak tapasztalatok, amit érdemes átadnom, hátha másnál is beválik. Egyelőre lépten-nyomon érdeklődnek, kérdezgetnek tőlem, mert látják, mennyire vidám vagyok, két éve pedig csak panaszkodtam.
Ha érdekel ez a téma, iratkozz fel hírlevélre, hogy értesíteni tudjalak, ha új cikket írok ebben a témában.


Facebook Comments

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here