Savtalanítás? Lúgosítás? Minek?

Mert olvastam, mert mondták, mert terjed? Bonyolult odafigyelni arra, hogy mit együnk?

0
2036
views

Akinek autója van, mit csinál? Figyeli a hangját, ellenőrzi az alkatrészeket, olajat cserél, szervizel, stb. A testünk nem érdemel ennyit?

Akinek állata van, mit csinál? Megválogatja, mit adjon enni neki, hogy egészséges legyen, netán jó tenyészállat váljék belőle. A saját testünk is megérdemli ugyanezt?

Tehát induljon a reggel. Bemelegítés, folyadékcsere. Most nem írok sokat a reggeli tornáról, pedig nagy téma. Valamennyi mozgást úgyis elvégez, aki dolgozni indul. Előtte viszont iszik, illetve még előtte elintézi a folyó ügyeit. Kb. egy liter folyadékveszteség. Ha odafigyelünk erre, rájöhetünk, hogy ezt érdemes pótolni mielőbb. Elsőként egy pohár víz, legjobb, ha szűrt víz, majd egy falat előétel. Ezek után jöhet egy csésze kávé, majd a reggeli mellé tea, cikória kávé. De mi az, ami kimarad? A sós lé. Pedig a szervezetünk evvel működik. Írtam már a só fontosságáról, itt csak ismételném, hogy tévedés minden só ellenes hadjárat. A sóra szükségünk van folyamatosan, és minden só jó. A nagyoktól tudom, hogy rémhírterjesztés áldozatai lettünk. Tehát használjuk azt, amihez gusztusunk van.

Az élet sója, szokták mondani, és nem véletlenül. Tehát a reggeli előtt, közben vagy után egy sós krumplilé, vagy szárított zöldséglé besózva, vagy “salátalé”, kinek mi tetszik, vagy ha nincs idő rá, akkor egy bátran sózott reggeli, ami élénkít a kávén kívül. Ugyanis legtöbbünknek szüksége van az indításhoz erre a segítségre. Van persze olyan ember, aki minden nélkül beindítja a szervezetét, de ő a ritka kivétel, vagy az angyalka.

A keleti harcosok, akik lemondanak a reggeliről, úgy értesültem, hogy ők reggel 4 óra hosszat csak folyadékot isznak, reggelit nem, mert így tudják le a szervezet tisztítását. Ezt a tisztítást a jógik heti egy lé böjttel gyakorolják, de a harcosok nem szeretnének ekkor legyengülni, ezért ők a napi 4 óra lé böjtöt választották tisztulásnak.

Érdemes elgondolkodni azon, hogy ha ők beiktatnak ilyen időszakot, talán a mi testünk is megérdemelne hasonlót. Nyilván nem az önsanyargatás a céljuk, hanem a jobb teljesítmény.

Ez a csodálatos szervezet, amit készen kapunk a születésünkkor, és működik anélkül, hogy gombokat nyomogatnánk rajta, igazán megérdemli az elismerést. Nem kell irányítgatnunk, hogy verjen a szívünk, hogy működjön a tüdőnk, és még sorolhatnám, mi az, amit nem  mi irányítunk. A vegetatív idegrendszer működtet akaratunktól függetlenül. Vajon őt mi működteti? Nem tudjuk? Ennél még sokkal egyszerűbb dolgokat sem tudunk. Miért? Mert természetes és van és működik. Csak amikor valami baj vaj, megrendül az egészség, akkor gondolkodunk, vagy akkor sem. Kitől várjuk a megoldást? Másoktól. Nem tanítanak meg minket gondolkodni. Sem a szülők, sem az iskola. Pedig jó dolog ismerni, mi hogyan működik. Mi, mitől romlik el. Aki szakmát tanul, az tudja a szakmáján belül ezeket. A birtokunkban levő testünket miért bízzuk másokra? Én tudom, mert átgondoltam már. Sokáig nem foglalkoztam én sem vele, mert nem biztatott rá senki. Nem is kötelező, de hasznos. Talán a leghasznosabb. Időnként kell az orvosokkal konzultálni, de ha van saját véleményünk is, akkor kevesebb a tévedés. Ugyanis ők is emberek, tehát tévedhetnek.

Sokan savlekötőt akartak ajánlani nekem, de soha nem fogadtam el. A gyomorsavra szükség van, avval emésztünk. A gyomorégést nem is mindig a sav okozza, inkább a gyomorfal meggyengülése vagy gyulladása. Alapból bírnia kell a savat, mert arra lett teremtve, és nem a lúgosításra. Tehát ha mégis túl savas, akkor jót tesz az apránként, de jelentős mennyiségű víz ivása. Ez elég sok tünetre beválik, hiszen felhígít mindent a szervezetben. Ezt nevezem én józan paraszti logikának, amivel érdemes kitalálni magunknak természetes módszereket.

Amikor sikerült helyrehoznom egy nagy meghibásodást, és felerősödtem, megtettem egy 20 km-es túrát, ami már sok-sok éve nem ment. Annyira boldoggá tett, hogy jobban örültem, mint más az új autójának.

Kívánom, hogy szerezz magadnak hasonló örömöket.

Jó egészséget!

Facebook Comments

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here