Az italozás vagy az alkotás lehet-e az egészség mércéje?

0
2855
views

Egy kedves ismerősöm panaszkodott, hogy nem megy mostanában a festés, rajzolás, sok a gondja, nem is érzi magát egészségesnek. Mondom, nem is az a hiba, hogy nem alkotsz, hanem hogy nem vagy abban a kegyelmi állapotban, hogy menjen. Aztán eszembe jutott, hogy mit szokott mondani az összegyűlt vidám társaság annak, aki nem iszik velük:

 – Mi van veled, beteg vagy?

Hát, igen. Ez is egy mérce. Ha egy pohár ital sem esik jól valakinek, aki azelőtt szívesen ivott, annak bizony valami baja van.

Tehát ha az egészség (szép szó nemde?) megrendül, vissza kell állítani. Egész-ség, nem vagy egészen rendben? Ha szeretnéd visszaállítani az egyensúlyodat, neked kell tenned valamit az érdekében. Senki nem teheti meg helyetted.

Arról tudok beszélni, ami velem történt meg, mert az átélt problémák egy részére megtaláltam a megoldást. Az orvos többet tanult, de kevesebbet tapasztalt saját bőrén. A gyógyult beteg a gyógyulás folyamatáról többet tud mondani.

Nekem két visszatérő gondom van.

1. Az emésztési problémák.
2. A derék és csípő fájdalmak.

Mindkettőből többször kigyógyultam, majd elbíztam magam és visszaestem. Ez azért van, mert én is ember vagyok. Sokan adnak szívesen tanácsokat, mert ha valami beválik, feltételezik, hogy az a másik embernek is segít. Ez sajnos nem egészen így van. Először is vegyük figyelembe, hogy minden porcikánk különbözik a másik emberétől. Tehát mindenkinek más használ. Sőt, egy embernek is különböző időszakai vannak, hol ez segít, hol az.

Mondhatnám, hogy kísérletezz, neked mi a jó, és evvel abba is hagyhatnánk. Azért nem ennyire nehéz a helyzet. Én is kaptam segítséget, sok ismeretre tettem szert, és azokat kipróbáltam.

Ha kíváncsi vagy, hogyan lehet rájönni, mikor mi használ az egészségednek, iratkozz fel hírlevélre.

Károlyfi Zsófia – ismeretterjesztes.hu

Facebook Comments

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here