Gyógyulásom története 2. – Laktóz

0
315
views

A laktózérzékenységet, akinek nem születése óta van, hanem később alakul ki, nem fontos vizsgálattal kimutatni, nagyon egyszerű felismerni. Ha elkezdődik a tejes, tejfölös ételekkel, akkor jobb számítani arra, hogy előbb utóbb az összes tejtermékkel gond lesz. Mielőbb érdemes kiiktatni az étrendből, és helyette az eredeti Pannónia vagy Ementáli sajtot laktózmentes felirattal fogyasztani. Ezek a termékek nem tartalmaznak laktózt az erjesztés miatt. A többi laktózmentes termékben benne van a laktóz, csak kellő mennyiségű laktázenzimet adnak hozzá a tejtermékekhez. Egye, aki úgy gondolja, én kihagytam.  Laktázenzim tabletta jó ha van van nálunk, de csak arra való, ha véletlenül kiderül, hogy házon kívül ettünk valamit, és abban tejtermék volt. Arra építeni, hogy mindent továbbra is magamba döntök, és beveszek hozzá tablettát, nem érdemes, mert az nem válik be. Aztán lehet szidni a tablettát.  Ugyanis nem tudjuk kiszámolni, mennyi laktózt ettünk, és arra hány tablettát kell bevenni. Néhányan azt gondolják, bevesznek egyet, és az rendezi az egész napjukat, mások azt, hogy ha tejeset esznek, bekapnak egy tablettát és minden rendben.  Ez nem így van. Arról nem beszélve, hogy a zöldségekben és a gyülölcsökben levő egyéb cukorféleségek is igényelnek laktáz enzimet. (Egy ügyeletes orvos szólt, amikor rosszul lettem éjjel). Ha valaki nem azt az időszakát éli, hogy a vasszöget is meg tudja emészteni, akkor jobban jár, ha komolyan veszi a laktózérzékenység jelzését. Én nem foglalkoztam vele az elején, azt gondoltam, hogy csak átmeneti tünet, majd elmúlik.  Később tudtam meg a gasztroenterológustól, hogy ez egy tünetcsoport, az emésztőrendszer olyan állapotba került, hogy ez együtt jár a glutén és egyéb intoleranciával is. No, az egyebeket viszont nehéz felismerni. Amíg a laktóz hasmenést okoz és kiszáradást (azáltal, hogy a belekből nem engedi felszívódni a vizet), és ezt elkerülve sem múlnak el a tünetek úgy valószínű a fruktózra és egyéb cukrokra is érzékeny a szervezet. Egyetlen cukor nem okoz ilyen gondot, ez a szőlőcukor, de csak kis mennyiségben ajánlott, erről majd később írok. A glutén bőrtüneteket okozott, de nem jöttem rá azonnal, mert egyidőben hisztamintúltengésem is volt időnként és annak mérgezési tünetei vannak, és sokáig azt gondoltam, a glutén teszi mindezt, de nem. Az ekcéma és egyéb hólyagok a gluténtől voltak, a hisztamintúltengés az vagy okozott kiütéseket, vagy nem, de súlyos, életveszélyes tüneteket attól érezhettem. Émelygés, hányinger, szédülés, izomgyengeség, kihűlés, nyáladzás, és már nem is tudom felidézni, hogy mi még. Az összes és évekig tartó rosszullétek alkalmával pánikrohamokat is éreztem, hogy melyik étel okozta? Ki tudja. Elmúlt, az a fontos. Legközelebb írok a szőlőcukorról és a  szorbitról. Egyébként nem tanácsolok semmit, csak leírom, én mit tapasztaltam. Mindenki másként működik, és a saját szervezete fogja a tanácsokat adni.

Jó egészséget!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here